De Schermsport

Het woord "Schermen" roept bij de meeste mensen associaties op met "De drie Musketiers", schelmen in uitbundige kledij, hoeden met pluimen en veren, met flitsende degens, die hun geschillen beslechten op het scherp van de snede, slingerend aan lampenkappen of springend vanaf een balkon.

Musketiers zijn dol op wijn en schone dames, maar de woorden "Fierheid en Trouw" hebben zij hoog in hun vaandel geschreven en het "Eén voor Allen - Allen voor Eén" zullen zij nooit verloochenen. Zo zijn de Musketiers!

In de 20e eeuw is er veel veranderd.
Het moderne schermen is een flitsende sport waarbij "Conditie, Techniek, Tactiek en Reactievermogen" een zeer belangrijke rol spelen. Tevens is het een sport waarbij de veiligheid van de schermer/sters gegarandeerd is door middel van de reglementen en de speciaal voor de schermsport vervaardigde kleding.


Bij het moderne schermen gebruikt men drie soorten wapens:

Floret

 

De floret is een steekwapen met een flexibele kling, dat oorspronkelijk als trainingswapen dienst deed. Omdat er tijdens het oefenen met sabel of degen te veel doden en gewonden vielen, werd de floret uitgevonden. Nu is schermen met de floret een Olympische sport voor zowel dames als heren. Geldige treffers kunnen enkel toegebracht worden met de punt. Het geldige trefvlak bestaat enkel uit de romp.Degen

 

De degen lijkt het meest op het klassieke duelwapen. Schermen met de degen is voor zowel dames als heren een Olympische sport. De degen is ook een steekwapen en relatief onbuigzaam. Geldige treffers kunnen enkel toegebracht worden met de punt. Het geldige trefvlak beslaat het hele lichaam. Aanval en verdediging hebben een even belangrijke rol.Sabel

 

De sabel is een slag- en steekwapen. Schermen met de sabel is voor zowel dames als heren een Olympische sport. Treffers kunnen toegebracht worden met de punt, de snijkant en de platte kanten van het wapen. Het geldig trefvlak bestaat uit de romp (boven het middel), het hoofd en de armen. Schermen met de sabel kenmerkt zich door een vlot wedstrijdverloop en veel aanvallen op de tegenstander. Alles boven de (denkbeeldige) gordel is raakvlak, exclusief de beide handen.

 

Proefles

Voor wat betreft kosten hoeft men het schermen ten opzichte van andere sporten niet te laten. Wil je eerst ontdekken hoe leuk schermen is meld je dan aan voor 2 gratis proeflessen.

info@schermschooldejordaan.nl 

HOE ZIET EEN LES ER UIT

Schermen is een atletische sport, de beste atleet gaat winnen. Het is daarom belangrijk dat er veel moet worden getraind; conditie, kracht en coördinatie zijn onderdelen van de les. 

LESTIJDEN EN LOCATIE

Maandag
17.30 - 18.30 uur introductiecursus jeugd van 8 t/m 11
18.30 - 19.30 uur jeugd vanaf 11 jaar
19.30 - 21.00 uur volwassenen
Leraar: Jan Dirk Burger

Dinsdag
20.00 - 21.30 uur volwassenen
Leraar: Pascal Kenter

Woensdag
Maandelijks Privéles op afspraak en sparren
Clubleden
Leraar: Jan Dirk Burger

Donderdag
18.00 - 19.30 uur jeugd
19.30 - 21.30 uur volwassenen
Leraar: Jan Snellen


SCHERMSCHOOL DE JORDAAN
Gebouw De Palm
Palmstraat 34
1015 HS Amsterdam