De School

Schermschool De Jordaan is een actieve vereniging in hartje Jordaan. We bieden training en coaching voor meer dan 30 leden. Van jong tot oud van recreanten tot wedstrijdschermers. De Schermschool telt 3 leraren van het hoogste niveau met ieder hun eigen manier van les geven.

Schermschool De Jordaan is lid van de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond. 

De Zaal

gebouw de Palm

Al sinds 1951 klinkt het gekletter van floretten, degens en sabels vanuit de zaal in de Jordanese Palmstraat. Vrijwel iedere doordeweekse avond worden tientallen leden van de schermschool op deze plek fanatiek getraind. Voor sommige leden is het schermen een uitlaatklep na een dag hard werken, voor andere, vaak jeugdige, leden een goed begin van een mooie schermcarriére. 

Pascal Kenter

Pascal begon al op zeer jeugdige leeftijd met schermen. Hij trainde hard en mocht zich al na enkele jaren Jeugdkampioen van Nederland noemen op het onderdeel floret. Hij werd uitgezonden om Nederland te vertegenwoordigen op de Jeugd Wereldkampioenschappen in Turkije. Hij won vele nationale en internationale toernooien en bereikte veelvuldig finales.

Pascal Kenter

Pascal begon in 2007 met het geven van schermles. Hij volgde zijn opleiding tot Schermleraar bij maïtre Bert v.d. Berg en behaalde zijn diploma Schermleraar 3 bij de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond. Ook geeft Pascal schermprojecten op basisscholen en middelbare scholen om kinderen te enthousiasmeren voor de schermsport. Pascal heeft gestudeerd aan de PABO.

Pascal is Trainer/ Coach van Schermvereniging Tréville, lid van de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond (KNAS) en lid van de Nederlandse Akademie van Schermleraren (NAS) 

Jan Snellen

Beste leden en ouders van leden van de schermschool De Jordaan. Hierbij wil ik mij graag voorstellen. Mijn naam is Jan Snellen, ik ben getrouwd met Judith en heb drie kinderen, Theo (18) en Anton (17)en Vera (15). Wij wonen in Amstelveen. Ik ben directeur van het Sportcentrum van de Vrije Universiteit (www.sportcentrumvu.nl), daarnaast ben ik schermleraar. Mijn hobby is gitaar spelen, vooral de flamenco muziek heeft mijn voorkeur.Jan Snellen

Schermen
Via het CIOS (centraal instituut opleiding voor sportleraar) kwam ik in aanraking met de schermsport. In die tijd kon men zich specialiseren en zo ben ik uiteindelijk Maïtre geworden. In eerste instantie had de sabel mijn voorkeur, later heb ik mij vooral gespecialiseerd op floret. De flegmatische kant, de motoriek en de conventies van het floretschermen vond ik zeer interessant. Op degen heb ik mij pas later ontwikkeld. Ik heb in mijn eerste periode heel veel wedstrijden geschermd, vooral op sabel en floret en ben bij de professionele kampioenschappen 3 keer Nederlands kampioen geweest op sabel en floret. Mijn mooiste herinnering aan die tijd is mijn eigen grote schermschool in Den Haag (Ter Weer) en de prestaties van mijn leerlingen.

Les
Schermen is een atletische sport, de beste atleet gaat winnen. Ik vind het daarom belangrijk dat er in algemene zin veel moet worden getraind; conditie, kracht en coördinatie zijn onderdelen van de les. Bij de schermles, zowel individueel als klassikaal, staat de gevechtsgang centraal. Ik ben altijd benieuwd waarom iemand een bepaalde keuze maakt tijdens het spel. Ik hecht veel waarde aan het "oplossen" van een gevechtsgang en heb daarna pas aandacht voor de juiste techniek. Ik hamer altijd op bewegelijkheid, soepelheid en het moment van de aanval. Daarnaast houd ik van schoonheid en een mooie bewegingsuitvoering, in mijn optiek is schermen een kunst waar je ook trots op mag zijn.

Ambitie
Door mijn werkzaamheden op de VU kan ik slechts 1 avond komen lesgeven en dat is jammer want mijn ambities liggen hoger. Ik zou graag meer aandacht willen geven aan de wedstrijdschermers, meer trainingen willen organiseren en een excellent programma willen starten voor schermers met ambitie. Wellicht dat we richting de toekomst en in samenwerking met de andere docenten een programma kunnen ontwikkelen waar ambitie, inzet en presteren mogelijk worden gemaakt.

Jan 

Jan Dirk Burger

Begin
Ik ben bijna 25 jaar geleden begonnen met schermen in Purmerend. Veel schermers komen via-via in deze sport terecht. Maar ik liep toevallig regelmatig langs een schermschool, waarbij ik op een gegeven moment dacht: misschien is dit wel leuk.Jan Dirk Burger

Les geven
Het schermen heb ik geleerd van een 'echte' maÎtre. Ik leer nog steeds van hem. In zijn methoden staat instructie centraal. Met mijn karakter heb ik meer met een vrije aanpak. Ik vind dat je als leraar iedereen de vrijheid moet geven om zelf uit te vinden wat het beste bij iemands persoon past. Sterker, met een combinatie van discipline en vrijheid haal je het meeste uit mensen. Ik vind het boeiend om de balans tussen die twee extremen te vinden.
Wat ik leuk van deze schermschool vind, is dat het aan de ene kant heel serieus is - de meeste leden zijn erg betrokken en toegewijd. En dat er aan de andere kant een vrije sfeer is. Er is geen gevestigde orde, er is veel vrijheid voor de leden om te schermen op een manier die het beste bij hem of haar past.

Zelf schermen
Ik vind het sabel het leukst. Dat is het meest sierlijk in de bewegingen en loeisnel. Maar de andere wapens hebben ook ieder hun eigen charmes.

Boodschap
Hoe je schermt, zegt veel over wie je bent: aanvallend, defensief, creatief, functioneel... Het schermen is een spiegel op het meest elementaire niveau: Hoe ga je om met spanning? Ben je je eigen impulsen de baas? 

Teambuilding: "Eén voor Allen - Allen voor Eén"

Of alles wat je al wilde weten over schermen in 1,5 uur tijd.

Waarom niet je collega's, vrienden of familie uitnodigen voor een clinic zwaardvechten!
Schermen leert je te anticiperen en hoe om te gaan met druk, timing en concentratie, kortom kwaliteiten die essentieel zijn voor iedere onderneming, bedrijf of individu.

De clinic wordt gegeven door maÎtre Pascal Kenter. Al het schermmateriaal is aanwezig.

Het programma bestaat onder andere uit:
- Basishouding en voetenwerk
- Geschiedenis
- Regels en etiquette
- Aanvallen en verdedigen (steken en weren)

Het belangrijkste onderdeel: het toernooi! Individueel of equipe met een finale als afsluiting.

Kosten
€ 25,- per persoon

Voor informatie en de mogelijkheden stuur een mail naar info@schermschooldejordaan.nl ter attentie van Pascal Kenter. 

Sportief kinderfeestje

Heb je nog steeds niet dat ene originele feestje kunnen bedenken voor je verjaardag? Denk dan eens na over een schermfeestje. 75 minuten vol actie! De kosten voor een kinderfeestje zijn € 125,-.

Leeftijd vanaf 8 jaar. Leer de basistechniek, aanvallen, verdedigen en ga het duel met elkaar aan.

Lijkt je dit iets stuur dan een mail naar info@schermschooldejordaan.nl ter attentie van Pascal Kenter. 

Het Bestuur


Marcel Rotteveel
voorzitter

Ans Hom
secretaris

Wouter Neef
Penningmeester 

Commissie


Wedstrijden
Liset Reinecke

Locatie
Liset Reinecke