Jan Dirk Burger

Begin
Ik ben bijna 25 jaar geleden begonnen met schermen in Purmerend. Veel schermers komen via-via in deze sport terecht. Maar ik liep toevallig regelmatig langs een schermschool, waarbij ik op een gegeven moment dacht: misschien is dit wel leuk.Jan Dirk Burger

Les geven
Het schermen heb ik geleerd van een 'echte' maÎtre. Ik leer nog steeds van hem. In zijn methoden staat instructie centraal. Met mijn karakter heb ik meer met een vrije aanpak. Ik vind dat je als leraar iedereen de vrijheid moet geven om zelf uit te vinden wat het beste bij iemands persoon past. Sterker, met een combinatie van discipline en vrijheid haal je het meeste uit mensen. Ik vind het boeiend om de balans tussen die twee extremen te vinden.
Wat ik leuk van deze schermschool vind, is dat het aan de ene kant heel serieus is - de meeste leden zijn erg betrokken en toegewijd. En dat er aan de andere kant een vrije sfeer is. Er is geen gevestigde orde, er is veel vrijheid voor de leden om te schermen op een manier die het beste bij hem of haar past.

Zelf schermen
Ik vind het sabel het leukst. Dat is het meest sierlijk in de bewegingen en loeisnel. Maar de andere wapens hebben ook ieder hun eigen charmes.

Boodschap
Hoe je schermt, zegt veel over wie je bent: aanvallend, defensief, creatief, functioneel... Het schermen is een spiegel op het meest elementaire niveau: Hoe ga je om met spanning? Ben je je eigen impulsen de baas?