Jan Snellen

Beste leden en ouders van leden van de schermschool De Jordaan. Hierbij wil ik mij graag voorstellen. Mijn naam is Jan Snellen, ik ben getrouwd met Judith en heb drie kinderen, Theo (18) en Anton (17)en Vera (15). Wij wonen in Amstelveen. Ik ben directeur van het Sportcentrum van de Vrije Universiteit (www.sportcentrumvu.nl), daarnaast ben ik schermleraar. Mijn hobby is gitaar spelen, vooral de flamenco muziek heeft mijn voorkeur.Jan Snellen

Schermen
Via het CIOS (centraal instituut opleiding voor sportleraar) kwam ik in aanraking met de schermsport. In die tijd kon men zich specialiseren en zo ben ik uiteindelijk Maïtre geworden. In eerste instantie had de sabel mijn voorkeur, later heb ik mij vooral gespecialiseerd op floret. De flegmatische kant, de motoriek en de conventies van het floretschermen vond ik zeer interessant. Op degen heb ik mij pas later ontwikkeld. Ik heb in mijn eerste periode heel veel wedstrijden geschermd, vooral op sabel en floret en ben bij de professionele kampioenschappen 3 keer Nederlands kampioen geweest op sabel en floret. Mijn mooiste herinnering aan die tijd is mijn eigen grote schermschool in Den Haag (Ter Weer) en de prestaties van mijn leerlingen.

Les
Schermen is een atletische sport, de beste atleet gaat winnen. Ik vind het daarom belangrijk dat er in algemene zin veel moet worden getraind; conditie, kracht en coördinatie zijn onderdelen van de les. Bij de schermles, zowel individueel als klassikaal, staat de gevechtsgang centraal. Ik ben altijd benieuwd waarom iemand een bepaalde keuze maakt tijdens het spel. Ik hecht veel waarde aan het "oplossen" van een gevechtsgang en heb daarna pas aandacht voor de juiste techniek. Ik hamer altijd op bewegelijkheid, soepelheid en het moment van de aanval. Daarnaast houd ik van schoonheid en een mooie bewegingsuitvoering, in mijn optiek is schermen een kunst waar je ook trots op mag zijn.

Ambitie
Door mijn werkzaamheden op de VU kan ik slechts 1 avond komen lesgeven en dat is jammer want mijn ambities liggen hoger. Ik zou graag meer aandacht willen geven aan de wedstrijdschermers, meer trainingen willen organiseren en een excellent programma willen starten voor schermers met ambitie. Wellicht dat we richting de toekomst en in samenwerking met de andere docenten een programma kunnen ontwikkelen waar ambitie, inzet en presteren mogelijk worden gemaakt.

Jan